Следвайте Гласове в ТелеграмС 3 месеца забавяне правителството прие решение за

...
Следвайте Гласове в ТелеграмС 3 месеца забавяне правителството прие решение за
Коментари Харесай

Правителството плаща на Симеон 1,6 млн. евро за имотите, които съдът обяви за държавни

Следвайте " Гласове " в Телеграм

С 3 месеца закъснение държавното управление одобри решение за погашение на обезщетение на някогашния министър председател Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза Хробок. Това оповестиха от Министерския съвет. 

Става дума за компенсацията на стойност 1,6 млн. евро, или 3,2 млн. лева, което бе присъдено на някогашния цар и сестра му от Европейския съд по правата на индивида в Страсбург през 2023 година

Двамата осъдиха България, тъй като от 2009 година насам не могат да употребяват горите си, които съгласно тях са принадлежали на цар Фердинанд, а по-късно и на татко им Борис III.

През 2009-а страната реши, че парцелите с повърхност 1654 хектара са били реституирани на Симеон и Мария-Луиза нелегално. Въпреки че съдът в Страсбург се произнесе предходната година, до момента страната не бе изплатила компенсацията им. Срокът бе ноември 2023 година

Преди седмица обаче въпросът се заплете още повече, откакто Софийският областен съд призна страната за притежател на 16 000 дка земи и гори в Рила. Но отхвърли претенциите Сакскобургготски и Хробок да платят по 125 хиляди лева - равностойността на получените добиви от парцелите.

На 8 септември 2011 година Софийският областен съд наложи възбрана върху сечта и превозването на дървесината. Това определение не е обжалвано от Сакскобургготски и е в действие и досега, което на процедура обезсмисля мораториума.

След произнасянето на окръжния съд се появи и въпросът дали Сакскобургготски би трябвало да върне на страната компенсацията, присъдено му от съда по правата на индивида. В решението на Европейски съд по правата на човека има текст, който споделя, че то би трябвало да бъде върнато, в случай че българските съдилища потвърдят, че парцелите са държавни.

Според Министерството на земеделието и горите, което заведе делото като представител на страната, компенсацията би трябвало да бъде върнато, в случай че решението стане дефинитивно. Адвокатът на Сакскобургготски пред съда в Страсбург Михаил Екимджиев обаче твърди, че компенсацията остава за Симеон и сестра му.

Валя Гигова, която съставлява Сакскобургготски пред българските съдилища, разгласи, че ще апелира пред апалетивния съд решението на окръжния. Като се има поради, че на първа инстанция делото за горите продължи към 13 години, не е ясно какъв брой ще се проточи на втора и на трета

Досега главното закъснение беше, тъй като се правеха доста комплицирани механически експертизи, които трябваше да очертаят границите на горите.

Първоначално страна в делото за горите бяха и братовчедите на Сакскобургготски и Мария - Луиза Хробок - херцозите Александер декор Вюртемберг, Ойген декор Вюртемберг, Фердинанд декор Вюртемберг и Софи Едокси Мария Луиз. Те са правнуци и внуци на Фердинанд, само че през 2019 година се отдръпнаха, още повече че никой от тях не беше идвал в България.

Делото за горите е последното от правосъдната сага за така наречен царски парцели, която се точи към този момент повече от 14 години.

Казусът се позволи по този начин, че и страната, и някогашният цар да са удовлетворени

За него останаха " Царска Бистрица " и дворецът " Врана ", а за страната - бившето стопанство на Управление безопасност и охрана (Пето управление н край " Врана ", ловните хижи " Ситняково " и " Саръгьол " и дворецът " Кричим ". Той е единcтвeният двopeц, кoйтo oблacтeн yпpaвитeл oткaзa дa въpнe, само че пък въпросът стана причина да стартират делата по останалите парцели.

През годините с тях се занимаваха четири български съдилища

- Софийският областен, Софийският градски, Софийският апелативен и Върховният касационен, само че и Конституционният съд. Именно след неговото решение от 2020 година, че закони с еднократно деяние - какъвто е Законът за оповестяване за държавна благосъстоятелност на парцелите на фамилиите на някогашните царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 година, би трябвало да се считат за невалидни от приемането на новата конституция през 1991 година

Преди произнасянето на Конституционен съд висящи бяха единствено делата за " Царска Бистрица " и " Врана ", които бяха спрени, тъй като се чакаше решението.

Ключов миг във всички царски каузи е бил какво съставлява Интендантството на цивилната листа на Негово Величество царя. Именно от името на тази институция са купувани парцелите, като се изключи " Царска Бистрица ", където бяха показани документи, че парите били дарени от майката на Фердинанд - Клементина. Според едното мнение интендантството било държавна работа и съставлява страната, а съгласно другото посредством него царят взел участие в гражданския оборот, затова съставлява монарха.

Инфо: " 24 часа "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР